| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Άγρια Τριανταφυλλιά, συλλογή δρόγης

Η άγρια τριανταφυλλιά, είναι ένα αυτοφυές και πολύ όμορφο αναρριχώμενο είδος τριανταφυλλιάς. Θα τη βρείτε απλωμένη σε φράχτες και συρματοπλέγματα, σε δασώδεις περιοχές και σε πυκνή βλάστηση, σε όλη την Ελλάδα και πολλές περιοχές της Ευρώπης. Πολλές φορές τη συναντάμε δίπλα στη ρίζα ήμερης τριανταφυλλιάς.

Θα συναντήσετε την άγρια τριανταφυλλιά και ως κυνορροδή ή ροδή. Χαρακτηριστικά είναι τα άνθη της άγριας τριανταφυλλιάς, τα οποία είναι άσπρα ή ροζ απαλό με πέντε πέταλα, ενώ οι καρποί της είναι χρώματος έντονου κόκκινου με σχήμα οβάλ τους οποίους αν ανοίξουμε, βρίσκουμε τους σπόρους οι οποίοι είναι κίτρινοι και πολύ χνουδωτοί. Το ύψος της άγριας τριανταφυλλιάς, μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα, ενώ ο βλαστός είναι εύκαμπτος με μικρά αγκαθάκια και φύλλα σαν της ήμερης τριανταφυλλιάς.

Η άγρια τριανταφυλλιά, προσφέρει στον οργανισμό πολλές και σπάνιες βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούμε να πάρουμε από τους καρπούς της. Μεταξύ άλλων, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και Α, ω3 και ω6 λιπαρά οξέα, οργανικά οξέα, τανίνη, φλαβονοειδή και χρωστικές, ενώ θετικό είναι ότι ο καρπός έχει γεύση γλυκιά.

Η άγρια τριανταφυλλιά ή κυνορροδή, προσφέρεται για συλλογή ανθέων και καρπού, είτε για φαρμακευτική, είτε για καλλυντική χρήση. Τα άνθη συλλέγονται από Μάιο έως Ιούλιο, που είναι και η περίοδος ανθοφορίας, ενώ οι καρποί συλλέγονται από το τέλος του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο.

Ετικέτες:άγριο τριαντάφυλλο, βιταμίνες, βιταμίνη A, βιταμίνη C, βλαστός, βότανα, βότανο, καλλυντικά βότανα, καρποί, κυνορροδή, λιπαρά οξέα, μεταλλικά στοιχεία, οργανικά οξέα, ροδή, σπόροι, συλλογή βοτάνων, συλλογή δρόγης βοτάνων, τανίνη, τριαντάφυλλο, φαρμακευτικά βότανα, φλαβονοειδή, χρωστικές, ω3 λιπαρά οξέα, ω6 λιπαρά οξέα

Trackback από το site σας.

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es