Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Φασκόμηλο, τρόπος συλλογής δρόγης

Sage nutritional value

Το φασκόμηλο ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών και είναι θάμνος αειθαλής. Είναι αυτοφυές βότανο της νοτίου Ευρώπης και της Μεσογείου. Ιδανικό κλίμα για το φασκόμηλο είναι το ξηρό ημιορεινό.

Η περίοδος άνθισης είναι από τα μέσα της άνοιξης έως τα μέσα του καλοκαιριού. Οι καλλυντικές και θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού κρύβονται στα άνθη του και κυρίως στα φύλλα του. Τα φύλλα συλλέγονται πριν την ανθοφορία, ενώ τα άνθη τις πρώτες μέρες της ανθοφορίας. Είναι μάλιστα σημαντικό να συλλέγουμε τα φύλλα πριν την ανθοφορία ώστε να έχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες και αιθέριο έλαιο συσσωρευμένο στα φύλλα!

Θα συναντήσετε το φασκόμηλο σε πολλές συνταγές για μαγειρευτά, σε ψάρι, ενώ οι θεραπευτικές ιδιότητες του είναι πολύ σημαντικές. Η χρήση του φασκόμηλου στα καλλυντική σχετίζεται κυρίως με την αντιγήρανση, την λεύκανση και σύσφιξη της επιδερμίδας. Ενώ είναι γνωστό και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και της κατακράτησης υγρών.

Το φασκόμηλο περιέχει ισχυρό αιθέριο έλαιο σε μεγάλο ποσοστό. Τα κύρια δραστικά συστατικά του ελαίου είναι θυμόλη, κάμφορα, ταννίνες, φλαβονοειδή, ουρσολικό οξύ, φυτοοιστρογόνα και πολλά άλλα συστατικά σε μικρότερες ποσότητες. Σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι το φασκόμηλο περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ, καθώς 2 γραμμάρια φασκόμηλου περιέχουν το 43% της ημερήσιας ανάγκης μας σε βιταμίνη Κ.

Διαβάστε για τις θεραπευτικές ιδιότητες του φασκόμηλου και τις καλλυντικές χρήσεις του φασκόμηλου!

βοτανα θρεπτικη αξια, θρεπτικα συστατικα βοτανων, συλλογή βοτάνων, συλλογή δρόγης, φασκόμηλο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.